Is speltherapie iets voor jou?
Soms voel je je van binnen niet fijn of is er iets gebeurd in je leven waardoor je je niet fijn voelt. Als er verdrietige dingen zijn gebeurd, bijvoorbeeld:
- er is iemand erg ziek
- of je bent zelf ziek
- als er iemand waar je van houdt, is overleden
- als je gepest wordt
- je vindt leren heel moeilijk
- het kan zijn dat je verhuisd bent en dat maakt je verdrietig
- of je voelt je eenzaam
- misschien zijn je vader en moeder wel gescheiden
Er kunnen heel veel dingen zijn waardoor het van binnen niet fijn voelt. Soms kan het moeilijk zijn om te zeggen wat er gebeurd is of hoe je je voelt. Als je een lange tijd met nare gevoelens rond loopt, dan kan het zijn dat je last krijgt van andere dingen, zoals bijvoorbeeld:
- je wordt snel boos of je hebt steeds ruzie
- je stil of juist heel druk wordt
- je slaapt slecht of je droomt naar
- je hebt buikpijn of hoofdpijn of andere lichamelijke klachten
- je moet vaak huilen
- je vindt dat je niets kan
- je denkt dat je niet de moeite waard bent
- opletten in de klas is zo moeilijk
- je vindt leren moeilijk
Dat zijn nare dingen en als dat lang blijft doorgaan, word je steeds ongelukkiger. Weet je, soms vertelt een kind zelf aan iemand dat het niet zo fijn gaat, niet zo goed gaat. Aan je vader, moeder, de juf of meester. Dan gaan zij zoeken wat jou het beste kan helpen om je weer fijn te voelen. En omdat praten over dingen soms zo moeilijk is en kinderen graag spelen, kan speltherapie vaak helpen.
‘Therapie’ betekent “helpen” en wat spelen is weet je wel!
‘Speltherapie’ betekent dus: dat spelen helpt. Daarom heeft je moeder of vader gebeld en mij gevraagd of speltherapie jou kan helpen.
Hoe gaat dan de speltherapie?
Eerst ga ik een keer met je vader en moeder praten en met hen spreek ik dan af dat je eerst drie of vier keer komt spelen. Dan kunnen we aan elkaar wennen en ontdekken of speltherapie goed voor je is. Na die drie of vier keer ga ik weer praten met je ouders, om te vertellen of ik denk dat spelen jou echt kan helpen. Natuurlijk mag jij zeggen wat jij er van vindt of spelen jou kan helpen om je van binnen fijner te voelen. Jij mag alles vertellen. Want: het gaat om jou!
En dan………?
Als we samen besloten hebben dat speltherapie jou kan helpen, gaat het zo verder. Je komt één keer in de week een uur spelen. Soms is dat onder schooltijd. We spreken altijd duidelijk af hoe laat je weer opgehaald wordt en wie dat doet. Jij mag bijna altijd zelf kiezen waar je mee wilt spelen. Soms stel ik iets voor of krijg je een klein opdrachtje. Als je wilt, speel ik met je mee, maar je mag ook alleen spelen. We maken altijd op tijd afspraken over wanneer we op vakantie zijn. Soms worden we ziek: dan proberen we zo snel mogelijk elkaar te bellen en een nieuwe afspraak te maken.
Weet je wat heel belangrijk is en wat je niet moet vergeten is dat………….wat jij mij vertelt of wat je speelt, vertrouwelijk is.
Dat betekent dat ik er niet over mag en ga praten met anderen. Natuurlijk willen je ouders of je juf of meester op school wel graag weten hoe het met je gaat. Daarom ga ik altijd eerst aan jou vertellen dat ik met iemand ga praten en vraag ik aan jou wat ik wel mag vertellen en wat niet. Ik praat ook met je vader en moeder. Dat doe ik, omdat ik jou dan beter kan begrijpen. Soms is het nodig dat ik ook met je juf of meester ga praten. Dan begrijp ik ook hoe het met jou gaat op school
Een heel enkele keer kan het zo zijn, dat er nare dingen gebeurd zijn of nog gebeuren, dat ik dat toch moet vertellen aan je moeder of vader of iemand anders die jou beter kan beschermen en helpen. Ook dan ga ik daar eerst met jou over praten. Dus zonder dat jij het weet praat ik niet met anderen over jou!!!
Tot slot
Hoe vaak je komt? Je komt één keer in de week, tot we merken dat het spelen niet meer nodig is. Hoe je dat weet dat het niet meer nodig is? Nou, dan voel je je fijner dan in het begin, dan zijn de dingen waar je last van had wat anders of minder aan het worden.
Dat merk jij zelf, dat merk ik. Maar ook je ouders of je juf of meester kunnen zien dat het nu beter met je gaat. Als we samen vinden dat het spelen bijna klaar is, spreken we af hoe vaak je nog komt.